Connect with us
500 lei pentru jucatorii noi Superbet Gnttips

Alegerea editorului

Analiză tactică. Sevilla vs. Messi

Deși în ultima perioadă Barcelona este într-o scădere de formă, în campionat se pare că sunt suficiente performanțele lui Leo Messi pentru adjudecarea trofeului. Rămâne de văzut dacă și în Uefa Champions League o să fie aceeași poveste.

Până atunci la data returului cu Lyon, Messi a oferit o nouă demonstrație de fotbal în campionat, în meciul contra Sevilliei. Echipa antrenată de Machin a oferit un joc colectiv foarte bun, în unele momente superior Barcelonei, dar s-a văzut copleșită și învinsă de geniul lui Messi.

Haideți să vedem ce s-a întamplat.

Formații și așezări

În ciuda reprezentării grafice, Sevilla a fost așezată mai degrabă într-un 3-4-3 atunci când se afla în posesie și într-un 4-4-2 atunci când era nevoită să se apere.

Pe fază de atac, Sevilla în 3-4-3 cu o linie defensivă formată din Gomez, Kjaer și Mercado. În linia de 4 mijlocași îi regăsim pe Navas, Rog, Banega și Wober, iar în fața lor linia de 3 formată din Sarabia, Promes și Ben Yedder.

Pe fază defensivă, Wober cobora în linia fundașilor, iar Promes în cea a mijlocașilor -> 4-4-2.

De partea cealaltă, Barcelona a început partida în clasicul 4-3-3, cu Vidal în linia de mijloc și cu Coutinho alături de Suarez și Messi în atac.

Când adversarul se afla în posesia „balonului”, elevii lui Valverde se apărau într-un 4-4-2, după cum putem vedea în imaginea de mai sus.

Atunci când inițiau faza de atac, catalanii atacau într-un 2-4-4, cu Pique și Umtiti cei mai retrași oameni. Cele două linii ofensive, formate din câte 4 oameni aveau rolul de a crea spații, prin forțarea echipa Sevilliei să se desfacă.

Presing

În unele momente, atunci când se afla în presing, Sevilla se alinia într-un 4-2-3-1 pentru a îngreuna construcția Barcelonei și pentru a forța pasa către zonele laterale.

Prin acest 4-2-3-1, băieții lui Machin reușeau să-i țină sub control pe cei 3 mijlocași responsabili cu faza de construcție. Ben Yedder vs. Rakitic, și linia de 3 din spatele său, Sabria, Promes și Navas, vs. Busquets și Vidal.

Chiar dacă jocul de presing a fost unul bun per-total (15 recuperări, dintre care 6 în jumătatea Barcelonei; catalanii au reușit 17 recuperări, dar doar 3 în jumătatea adversă), mijlocașii Sevilliei nu reușeau mereu să-și mențină poziția, astfel că uneori apăreau aceste culoare directe de pasă către un jucător aflat între linii, Messi în această fază.

De altfel, Messi a fost foarte implicat în acest meci, iar zona sa preferată de acțiune a fost cea din centru, între linii, după cum putem observa. Aceasta este zona în care argentinianul se simte cel mai bine și din care produce cel mai mare pericol pentru oponenți.

Catalanii au optat pentru un presing „om la om”, însă nu foarte agresiv, mulțumindu-se cu mingea direcționată într-o zonă neutră, necăutând neapărat recuperarea rapidă.

Chiar dacă nu au pus o presiune foarte mare, anumite inexactități au existat în jocul de presing al Barcelonei.

O situație care s-a repetat de mai multe ori a fost cea în care se forma un spațiu mare între linia fundașilor și cea a mijlocașilor, unde imediat se infiltra un jucător al Sevilliei. Astfel de situații sunt foarte periculoase, iar Barcelona putea să sufere mai mult.

Superioritate numerică

Un mare atu pentru Sevilla, și ceea ce a încurcat foarte tare circulația „balonului” pentru Barcelona, a fost superioritatea numerică din zona centrală.

Din cauza faptului că Barcelona avea de regulă doar 3 mijlocași în zonă centrală, era destul de ușor pentru mijlocașii Sevilliei să se dubleze și să obțină superioritatea numerică, forțând greșeala sau pasa înapoi.

De asemenea, Sevilla a căutat în permanență să aibă superioritate numerică și în zonele laterale.

Ținând cont că principalele zone utilizate pentru atac au fost tocmai cele două flancuri, acest lucru era imperios necesar.

Sevilla a centrat de 26 de ori pe parcursul partidei.

Acest lucru a fost favorizat și de poziția foarte avansată a lui Jordi Alba, care în dese ori era prins în afara poziției sale, jucătorii Sevilliei încercând să speculeze zona lăsată liberă.

Fundași agresivi

Fundașii gazdelor au făcut o treabă destul de bună în această partidă, ajutați și de indicațiile specifice ale lui Machin.

De exemplu, fundașul dreapta, Mercado, a avut sarcina de a îl marca „om la om” pe Coutinho, chiar dacă asta însemna să iasă din dispozitiv.

Acest lucru însă putea fi folosit și împotriva lor.

Vedem aici cum Coutinho a coborât mult, știind că va fi urmărit de Mercado.

Această mișcare destabiliza apărarea Sevilliei. Ceilalți fundași trebuiau să acopere spațiul lăsat liber de Mercado, însă astfel se crea un spațiu semnificativ pe partea cealaltă, care putea fi speculat printr-o schimbare rapidă de direcție. Nu a fost cazul astăzi, din fericire pentru gazde.

Repriza a doua

La pauză scorul a fost de 2-1 în favoarea Sevilliei, astfel că Valverde s-a văzut nevoit să efectueze câteva schimbări.

Prin intrarea lui Dembele și Roberto în locul lui Vidal, respectiv Semedo, Barcelona a trecut la un 4-2-3-1, cu Coutinho în stânga, Dembele în dreapta și Messi în centru, în spatele lui Suarez.

Probabil marcați de efortul din prima repriză, băieții lui Machin s-au retras și au renunțat la presingul din prima repriză, ceea ce a ușurat mult viața catalanilor, permițându-le să combine cu mai multă lejeritate și să împingă liniile.

De-abia după golul de 2-2, Sevilla a început să preseze din nou ceva mai sus, dar era deja prea târziu.

Golurile

1-0

Primul gol a venit dintr-o recuperare a celor de la Sevilla care a surprins-o total pe Barcelona. Observăm cum doar dintr-o singură pasă 8 jucători catalani sunt scoși din joc.

Din nou, Jordi Alba este departe de poziția sa normală. Sarabia aleargă foarte inspirat în flancul stâng eliberându-i calea lui Ben Yedder care pasează exact în momentul oportun, iar Sevilla deschide scorul meritat.

1-1

Eh, și de aici începe recitalul lui Messi.

La faza golului de 1-1, Sevilla se apără într-un modul congestionat, orientat către zona centrală.

Zonele laterale sunt lăsate intenționat libere.

Problema a fost că Navas, jucătorul ieșit în întâmpinarea lui Rakitic în zona laterală a fost mult prea pasiv și i-a oferit tot timpul din lume croatului pentru a își pregăti centrarea. De asemenea, Rog se află într-un 1 vs. 2, iar Messi vine din spatele său, astfel că nu-l poate observa.

Voleu imparabil, fără preluare, al argentinianului și scorul devenea 1-1.

2-1

Scorul pauzei avea să fie însă 2-1, deoarece din nou flancul stâng al defensivei catalanilor este descoperit.

De data aceasta nici mijlocașii nu s-au retras la timp pentru a oferi protecție liniei fundașilor, astfel că Mercado și Promes au rămas nemarcați în careul Barcelonei.

2-2

În ciuda nivelului scăzut al colegilor, Messi continuă.

De apreciat efortul lui Leo Messi care face un presing avansat la Kjaer, forțându-l să trimită la propriul portar care degajează greșit.

În timp ce coechipierii săi atacă poarta adversă, Messi rămâne, în stilul său caracteristic, un pas în spate pentru a evita presingul și îl execută pe Vaclik cu piciorul drept de această dată, dar tot imparabil.

2-3

Golul de 2-3 rezultă dintr-o fază în care oboseala gazdelor și-a spus cuvântul.

Se creează un spațiu mare între fundașul lateral și fundașul central care, în mod normal, ar fi trebuit să fie acoperit de un mijlocaș. Acest lucru nu se întâmplă, Sergi Roberto pătrunde, iar mingea ajunge (cu noroc) la Messi, dintr-un șut deviat și scorul devine 2-3. Golul ar fi putut fi evitat prin blocarea lui Sergi Roberto de un mijlocaș.

2-4

Golul 6 vine dintr-o pasă inspirată a lui Messi, dar deja jucătorii lui Machin nu se mai preocupau de faza defensivă, după cum se observă din poziția în scară a celor 3 fundași.

Concluzii

Din punct de vedere al jocului colectiv, Sevilla s-a ridicat la înălțimea adversarului și merita, poate, măcar un rezultat de egalitate.

Ghinionul lor a fost că l-au prins pe Messi într-o zi de grație. Per ansamblu, jocul catalanilor nu convinge încă. Posesia este destul de lentă, previzibilă, iar jucătorii din ultima treime destul de neinspirați.

S-ar putea ca în Uefa Champions League, Lionel Messi să nu mai poată duce singur, cu succes, greul.

CITESTE SI

More in Alegerea editorului