Connect with us

Alegerea editorului

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice

România a fost o țară care a reușit de-a lungul timpului să se bucure de sportivi talentați. Înot, gimnastică, atletism sau kaiac canoe sunt doar câteva dintre sporturile la care sportivii români s-au făcut remarcați și au scris istorie în urma participării lor la Jocurile Olimpice.

Inițial, Jocurile Olimpice 2020 trebuiau să se desfășoare în vara anului 2020, dar contextul nefavorabil le-a dat peste cap planurile organizatorilor. Aceștia au luat decizia de a muta Olimpiada un an mai târziu decât fusese inițial programată.

Top 7 cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice

România este o țară cu sportivi talentați și cel mai bine s-a remarcat lucrul acesta datorită participărilor la Jocurile Olimpice. Înca din 1900 de la cea de-a doua ediție a Olimpiadei, țara noastră a avut un cuvând de spus, exceptând cele două ediții de la care a absentat. De departe cea mai bună prestație a avut-o în 1984, atunci când competiția a avut loc la Los Angeles și unde Nadia Comăneci a scris istorie.

Nadia Comăneci este cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice: 9 medalii dintre care 5 sunt de aur. Alături de Nadia au fost și alți sportivi români care au stabilit recorduri și au scris istorie în cadrul Olimpiadei. Prima notă de 10 din istoria gimnasticii rămâne unul dintre momentele care au marcat participările României la un asemenea eveniment.

 1. Nadia Comăneci (gimnastică) – 9 medalii (5 de aur, 3 de argint și 1 de bronz)
 2. Elisabeta Lipă (canotaj) – 8 medalii (5 de aur, 2 de argint, 1 de bronz)
 3. Georgeta Damian (canotaj) – 6 medalii (5 de aur, 1 de bronz)
 4. Ivan Patzaichin (caiac canoe) – 7 medalii (4 de aur, 3 de argint, 1 de bronz)
 5. Doina Ignat (canotaj) – 6 medalii (4 de aur, 1 de argint, 1 de bronz)
 6. Ecaterina Szabo (gimnastică) – 5 medalii (4 de aur, 1 de argint)
 7. Viorica Susanu (canotaj) – 5 medalii (4 de aur, 1 de bronz)

Nadia Comăneci

Născută la 12 noiembrie 1961, Nadia Comăneci s-a făcut repede remarcată în cadrul sportului. La doar 11 ani reușea să obțină primul ei titlu național la gimnastică, iar jumătate de an mai târziu a concurat la o categorie superioară unde a obținut locul al treilea. Toate acestea la doar un an de când avea să înceapă colaborarea cu antrenorii Martha și Bela Karolyi. În 1974 bifa primul succes în afara granițelor țării și câștiga locul 1 la individual compus în cadrul Cupei Prieteniei de la Gera (Germania).

Ascensiunea sa a continuat, iar în 1976 a primit renumele de „Zeița de la Montreal”. A fost supranumită așa deoarece a intrat în istorie drept prima gimnastă care a primit șapte note de 10, primele din istoria acestui sport. Deși la Jocurile Olimpice de la Montreal a scris istorie, reușind să obțină cinci dintre medaliile sale, alte patru le-a obținut patru ani mai târziu. În 1980, la Moscova, Nadia Comăneci obținea aurul la alte două probe, dar și alte două medalii de argint. Grație meritelor ei, în 1993 a devenit primul sportiv român inclus în Gymnastics Hall of Fame.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Have a wonderful weekend…. will be a hot one #oklahoma #staysafe @cameo

O postare distribuită de Nadia Comaneci (@comaneci10) pe

sursa video: instagram

Palmares olimpic Nadia Comănesci:

 • 1976 (JO de la Montreal): trei medalii de aur la paralele, bărnă și individual compus, o medalie de argint la echipă compus și o medalie de bronz la sol.
 • 1980 (JO de la Moscova): două medalii de aur, bărnă și sol, dar și două medalii de argint, echipă compus și individual compus.

Elisabeta Lipă

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice - Elisabeta Lipă

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice – Elisabeta Lipă / sursă facebook

O sportivă de legendă a canotajului mondial, Elisabeta Lipă s-a născut pe 26 octombrie 1964 la Siret (Suceava). La 16 ani a fost atrasă de sportul pe apă, iar la numai un an a fost selecționată pentru lotul olimpic al României, acolo unde a rămas pentru aproape 24 de ani. Cu multă muncă și cu o echipă puternică alături a devenit prima sportivă din istorie care câștigă șase medalii olimpice la canotaj. A doborât de două ori acest record, ea reușind să cucerească în total opt medalii olimpice.

Primul concurs câștigat de Elisabeta Lipă a fost organizat în 81, la Mondialul rezervat juniorilor, unde a obținut bronzul în proba de patru vâsle cu cârmaci. În 1984, la vârsta de 19 ani a cucerit primul titlu olimpic la dublu vâsle. În decursul a 20 de ani de participare la Jocurile Olimpice, Elisabeta Lipă a devenit cea mai medaliată canotoare din istorie. În palmares mai are și 25 de titluri de campioană națională, dar și titlul de cea mai vârstnică sportivă care a  câștigat titlul olimpic în proba de opt rame + cârmaci. S-a întâmplat în 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena.

Palmares olimpic Elisabeta Lipă:

 • 1984 (JO Los Angeles): medalie de aur la dublu vâsle.
 • 1988 (JO Seoul): argint la dublu vâsle și bornz la patru vâsle.
 • 1992 (JO Barcelona): aur la simplu vâsle și argint la dublu vâsle.
 • 1996 (JO Atlanta): aur la proba de 8+1 vâsle.
 • 2000 (JO Sydney): aur la proba de 8+1 vâsle.
 • 2004 (JO Atena): aur la proba 8+1 vâsle

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice: Georgeta Damian

A început să practice canotajul în anul 1989, iar doi ani mai târziu a fost chemată la lotul de junioare unde a stat în perioada 1991-1996. Din 1997 a început să facă parte din lotul de senioare și a bifat patru ediții ale Jocurilor Olimpice (2000, 2004, 2008 și 2012). În cei aproape 25 de ani de carieră a fost medaliată de cinci ori cu aurul olimpic, reușind să îi egaleze pe Elisabeta Lipă și Steven Redgrave, cu cinci medalii de aur la canotaj.

Primele două medalii olimpice le-a obținut la Sydney (Australia) în anul 2000. Patru ani mai târziu a reușit alte două medalii de aur, iar în 2008, la Beijing, a cucerit o medalie de aur și una de bronz. În total a reușit șase medalii olimpice, unsprezece la Campionatul Mondial și trei la Campionatul European.

Palmares olimpic Georgeta Damian

 • 2000 (JO Sydney): două medalii de aur la două rame și 8+1 vâsle
 • 2004 (JO Atena): două medalii de aur la două rame și 8+1 vâsle
 • 2008 (JO Bejing): medalie de aur la două rame și bronz la 8+1 vâsle.

Ivan Patzaichin

Fiind născut în Tulcea, acolo a și început să practice sportul pentru prima oară. La 18 ani a fost transferat la secția de kaiac-canoe a clubului Dinamo București, acolo unde a și realizat o carieră de excepție. Peste 40 de titluri a cucerit Ivan Patzaichin de-a lungul celor 17 ani dedicați sportului de înaltă performanță.

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice - Ivan Patzaikin

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice – Ivan Patzaikin / sursa facebook

22 de titluri mondiale, două medalii la Europene, dar cele mai valoroase rămân cele pe care le-a cucerit la Jocurile Olimpice. Ivan Patzaichin este al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Olimpiadă cu patru medalii de aur și trei de argint. În 1984 s-a retras din activitate, dar nu a părăsit fenomenul. S-a dedicat antrenoratului, o activitate unde a avut și satisfacții, aducându-și contribuția la două medalii Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale și 10 la Europene. A fost declarat și Sportivul Secolului XX de către Federația Internațională de Kaiac-Canoe.

Palmares olimpic Ivan Patzaichin:

 • 1968 (JO Mexic): o medalie de aur la C2 X 1.000 m
 • 1972 (JO Munchen): o medalie de aur la C1 X 1.000 m și medalie de argint la C2 X 1.000 m.
 • 1980 (JO Moscova): o medalie de aur la C2 X 1.000 m și o medalie de argint la C2 X 500 m.
 • 1984 (JO Los Angeles): o mdalie de aur la C2 X 1.000 m și o medalie de argint la C2 X 500 m.

Doina Ignat

Cei mai medaliați sportivi români la jocurile olimpice: Doina Ignat

Cei mai medaliați sportivi români la jocurile olimpice: Doina Ignat / sursa facebook

A debutat în canotajul în 1984, la vârsta de 16 ani, dar primul ei rezultat l-a obținut la 18 ani, la Regata Tacice în Cehoslovacia, unde a fost premiată cu argint în proba de simplu vâsle. Generația de Aur a canotajului feminin românesc printre care se numără și Doina Ignat a obținut performanțe imediat după căderea regimului. În 1991, la Viena, Doina Ignat alături de colegele sale din barcă de patru vâsle au cucerit bronzul la Campionatele Mondiale. Un an mai târziu, aceeași generație a cucerit argintul olimpic la Olimpiada de la Barcelona (Spania).

Și totuși, cele mai bune rezultate au venit în proba de rame 8+1. Cum s-a întâmplat în anul 1996, la JO de la Atlanta, când Doina Ignat a obținut primul aur olimpic. Însă, dintre toate aceste competiții, la Sydney, în anul 2000 a reușit să obțină cele mai mari performanțe. A cucerit aurul olimpic atât în proba de 8+1, cât și în cea de două rame fără cârmaci.

Palmares olimpic Doina Ignat:

 • 1992 (JO Barcelona): medalia de argint în proba de 4 vâsle.
 • 1996 (JO Atlanta): medalia de aur în proba de 8+1.
 • 2000 (JO Sydney): medalia de aur în proba de 8+1 și 2 rame fără cârmaci.
 • 2004 (JO Atena): medalia de aur în proba de 8+1.
 • 2008 (JO Beijing): medalia de bronz în proba de 8+1.

Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice: Ecaterina Szabo

Deși născută în Zagon, în județul Covasna, Ecaterina Szabo a început gimnastica la Onești, orașul în care s-a născut una dintre cele mai mari sportive din lume: Nadia Comăneci. La vârsta de șașe ani a început sportul care avea să-i aducă atâtea satisfacții. Printre care se numără și cinci medalii olimpice. Ecaterina Szabo i-a avut prima dată ca antrenori pe Mihai Agoston și Maria Cosma, iar apoi a mers la Deva, acolo unde se antrează și astăzi lotul național de gimnastică.

Debutul internațional a avut loc în 1980, la Campionatul European de Juniori, competiție unde Szabo a reușit să obțină patru medalii de aur (sol, bârnă, echipe și sărituri). Totuși, la Jocurile Olimpice din Los Angeles a fost una dintre cele mai bune sportive, reușind să cucerească patru medalii de aur și una de argint.

Palmares olimpic Ecaterina Szabo:

 • 1984 (JO Los Angeles): aur la bârnă, pe echipe, sărituri, sol și argint în proba de individual compus.

Viorica Susanu

Performanțele sale de-a lungul carierei sportive i-au făcut pe oficialii statului român să îi acorde în 2008 Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Viorica Susanu este dovada vie că performanța se poate obține și mai târziu. Spre deosebire de celelalte colege ale sale din canota care au început să aibă cele mai bune rezultate înainte de vârsta de 20 de ani, pentru ea cel mai bun rezultat a venit la 22 de ani. S-a întâmplat  la Aigubellete (Franța), atunci când a încheiat pe primul loc la Campionatul Mondial, în proba de 8+1.

Cu toate acestea, Viorica Susanu alături de Georgeta Damian (actuală Andronache) au obținut cele mai mai bune rezultate în proba de 2 rame. Retragerea ei s-a a avut loc după participarea la Jocurile Olimpice de la Londra din anul 2012, devenind instructor la clubul Dinamo.

Palmares olimpic Viorica Susanu:

 • 2000 (JO Sydney): medalia de aur în proba de 8+1.
 • 2004 (JO Atena): medalia de aur în proba de 2 rame și medalia de aur în proba de 8+1.
 • 2008 (JO Beijing): medalia de aur în proba de 2 rame și medalia de argint în proba de 8+1.

Dacă ți-a plăcut articolul “Cei mai medaliați sportivi români la Jocurile Olimpice” nu uita să-l distribui și prietenilor!

Citește si….

Jocurile Olimpice 2020: Ce sanse are Romania la Tokio

CITESTE SI

More in Alegerea editorului