Connect with us

Alegerea editorului

Manchester City, suspendata doi ani din Liga Campionilor

Manchester City a fost suspendata doi ani din Liga Campionilor de UEFA din cauza neregulilor financiare.

Decizia va intra in vigoare incepand cu sezonul urmator, informeaza The Guardian.

De asemenea, Manchester City a primit si o amenda in valoare de 30 de milioane de euro.

Trebuie mentionat ca decizia prin care Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor mai poate fi atacata la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

Pe langa incalcarea regulilor de fair play financiar, Manchester City a mai fost suspendata din Liga Campionilor si pentru ca a indus in eroare forul continental.

Concret, Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor pentru ca si-a umflat in mod fals veniturile din sponsorizari.

Ancheta care a facut ca Manchester City sa fie suspendata din Liga Campionilor are la baza o investigatie a cotidianului german Der Spiegel.

Documentele publicate de ziarul german au aratat intreaga schema prin care Manchester City a incalcat fair play-ul financiar. Astfel, seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan oferise o sponsorizare de 67.5 milioane de euro. Regulile UEFA mentioneaza ca astfel de finantari nu se iau in calcul cand vine vorba de respectarea fair play-ului financiar.

Oficial, aceasta sponsorizare a fost facuta prin intermediul companiei aeronautice Etihad. Totusi, Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor dupa ce s-a demonstrat ca doar 8 milioane de lire sterline au fost oferite de Etihad. Restul banilor au venit din partea unei companii pe care Mansour o detinea, din cadrul Abu Dhabi United Group.

Manchester City, suspendata din Liga Campionilor din cauza manevrelor facute de seic

Manchester City, suspendata din Liga Campionilor din cauza manevrelor facute de seic

Schimbarea de regulament care a facut ca Manchester City sa fie suspendata din Liga Campionilor

La baza deciziei ca Manchester City sa fie suspendata din Liga Campionilor in urmatorii doi ani sta o schimbare pe care UEFA a facut-o in 2011. Atunci a infiintat o noua comisie care verifica fair play-ul financiar.

Astfel, UEFA a dorit sa blocheze investitiile masive facute de actionari. Sumele pe care acestia le puteau investi au fost limitate, iar cheltuielile nu trebuie sa fie mai mari decat veniturile.

Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor deoarece a incercat sa dribleze toate aceste lucruri. S-a folosit de o sponsorizare paravan, in conditiile in care banii veneau tot de la actionari.

UEFA explica de ce Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor

Imediat dupa luarea acestei decizii, UEFA a transmis un comunicat de presa prin care a explicat de ce Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor.

“Luand in considerare toate probele, am constatat ca Manchester City a comis incalcari grave ale regulamentului UEFA de licentiere si fair play financiar prin supraevaluarea veniturilor sponsorizate in conturile sale, depuse la UEFA intre 2012 si 2016. Camera adjudecatorie a constatat, de asemenea, ca, incalcand reglementarile, clubul nu a reusit sa coopereze in aceasta investigatie.

Decizia Camerei Adjudecatorii este supusa recursului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Daca Manchester City exercita acest drept, motivarea deciziei nu va fi publicata inainte de publicarea deciziei finale a TAS. Prin urmare, UEFA nu va mai comenta aceasta decizie”, a transmis UEFA intr-un comunicat.

Reactia lui Manchester City dupa ce a fost suspendata din Liga Campionilor

Conducatorii de pe Etihad Stadium au raspuns printr-un comunicat de presa dupa ce Manchester City a fost suspendata din Liga Campionilor.

“Manchester City este dezamagita, dar nu surprinsa de anuntul facut astazi de Camera Adjudecatorie a UEFA. Clubul a anticipat intotdeauna nevoia finala de a cauta un organism independent si de a avea un proces impartial in care sa se ia in considerare numarul cuprinzator de dovezi irefutabile care ne sprijina pozitia”, se arata in comunicatul lui Manchester City.

Apoi, Manchester City sustine ca a fost suspendata din Liga Campionilor dupa un proces injust pe care UEFA l-a orchestrat.

“In decembrie 2018, investigatorul sef al UEFA a prezentat public rezultatul si sanctiunea pe care intentiona sa o ofere Manchester City inainte ca orice ancheta sa fie inceputa. Procesul ulterior al UEFA a fost defectuos si plin de scurgeri, iar asta insemna ca nu existau prea multe indoieli in privinta rezultatului. Acesta este un caz initiat de UEFA, anchetat de UEFA si judecat de UEFA. Cum acest proces prejudiciat acum s-a incheiat, clubul va cauta o hotarare impartiala cat mai repede si vom incepe procedurile la TAS”, a mai transmis Manchester City.

Manchester City, suspendata din Liga Campionilor

Manchester City, suspendata din Liga Campionilor

Cum s-a aparat Manchester City inainte sa fie suspendata din Liga Campionilor

In momentul in care ziarul german Der Spiegel a facut dezvaluirile amintite mai sus, Manchester City a negat vehement acuzatiile.

Clubul antrenat de Pep Guardiola a sustinut ca documentele “scurse sau furate” au fost scoase din context.

Totodata, in momentul in care UEFA a inceput aceasta ancheta, Manchester City a negat din nou orice acuzatie. “Cetatenii” s-au plans ca au fost supusi unei anchete ostile in care “dovezi irefutabile” au fost ignorate.

Tocmai din acest motiv, Manchester City va face apel la TAS dupa ce a fost suspendata din Liga Campionilor.

Cine e omul care a facut ca Manchester City sa fie suspendata din Liga Campionilor

In spatele dezvaluirilor din spatele anchetei Der Spiegel a stat o sursa anonima, prezentata initial sub numele “John”.

Ulterior s-a dovedit ca acesta este un cetatean portughez pe nume Rui Pinto. Acum el a fost pus sub acuzare in Portugalia pentru 147 de presupuse infractiuni. Printre acestea se afla hacking si alte infractiuni informatice.

Rui Pinto nu a dezvaluit doar documentele care au facut ca Manchester City sa fie suspendata din Liga Campionilor. Aceste dezvaluiri au prezentat tranzactii dubioase facute de numeroase cluburi din intreaga lume.

Tocmai de aceea, acele 147 presupuse infractiuni vizeaza doar cluburile de fotbal din Portugalia.

Rui Pinto, autorul Football Leaks, a fost arestat pe 16 ianuarie 2019 la Budapesta, la cererea autoritatilor din Potugalia.

La scurt timp dupa decizia UEFA, clubul reactioneaza atat pe site-ul oficial cat si pe twitter cu un comunicat, in care se precizeaza nemultumirea si dezamagirea dar si faptul ca vor ataca suspendarea la tribunalul sportiv:

Manchester City se pregateste de un duel cu Real Madrid

Cum aceasta decizie va intra in vigoare abia in sezonul urmator, Manchester City se pregateste de un duel de top in optimile de finala ale Ligii Campionilor.

Pe 26 martie, de la ora 22:00, este programat meciul tur cu Real Madrid, pe Santiago Bernabeu, iar returul va avea loc pe 17 martie, de la aceeasi ora.

Manchester City este principala favorita sa castige Liga Campionilor, conform cotelor oferite de cele mai bune agentii de pariuri din Romania. Astfel, cetatenii au cota 5.00 la pariuri online sa castige pentru prima data aceasta competitie.

CITESTE SI

More in Alegerea editorului