Connect with us
500 lei pentru jucatorii noi Superbet Gnttips

Alegerea editorului

Sorin Constantinescu, despre cum pot fi atrasi mai multi bani la buget, problemele din industrie si dependenta de jocuri de noroc

Sorin Constantinescu, consilier al Guvernului Romaniei in domeniul jocurilor de noroc si unul dintre cei mai apreciati oameni din industria gamblingului, a vorbit despre solutiile gasite pentru a atrage mai multi bani la buget, lupta impotriva dependentei si multe alte subiecte interesante.

Numit in aceasta functie in urma cu o luna, Sorin Constantinescu spune ca vrea sa se foloseasca de experienta pe care o are pentru a ajuta la colectarea unor sume mai mari de bani la buget.

“Vreau sa ma ocup putin de cele doua institutii care se ocupa de jocuri de noroc, respectiv ONJN si Loteria Romana. Recent au fost mutate de unde erau, de la alte ministere. Sunt oameni noi, oameni cu experienta mai putina, ca sa nu zic fara experienta. Cred ca ajutorul meu de 30 de ani in gambling si de expert este binevenit si bine primit, cel putin asa imi place sa cred.

In momentul in care vine un partid nou la conducere își numește oamenii politic. Aceasta este o problema a companiilor de stat, gen Tarom, Loteria Română, pentru ca sunt oameni numiți pe criterii politice și cu obligații politice, în loc să fie numiți oameni din piață, care cunosc domeniul și care sunt conștienți atunci când semnează o hârtie”, a spus Sorin Constantinescu pentru Financial Intelligence.

Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai apreciati experti din industrie

Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai apreciati experti din industrie

Sorin Constantinescu, despre cum am pierdut cateva milioane de euro la bugetul de stat

Expertul din industria gamblingului a remarcat deja ca s-au pierdut cateva milioane de euro la bugetul de stat la inceputul acestui an. Sorin Constantinescu spune ca statul ar fi acumulat cateva milioane de euro in plus in cazul in care s-ar fi emis un ordin tehnic pus in aplicare deja de UE, in privinta aparatelor de tip slot machine.

“Există un ordin tehnic care, pe 25 ianuarie, potrivit autorităților de la Bruxelles, trebuia să se dea pe partea de slot machine și nu s-a dat nici până acum. Acest ordin este gata, este discutat și cu mediul de afaceri și cu firmele care fac verificări tehnice, doar trebuie emis. In cazul in care se emitea acel ordin tehnic atunci când a spus UE, la 25 ianuarie, automat ar fi crescut veniturile la buget cu câteva milioane de euro, pentru că sunt niste norme mai stricte din punct de vedere tehnic, adică aparatele care mai dau posibilitatea să se facă evaziune fiscală vor dispărea de pe piață”, a precizat Sorin Constantinescu.

Cum colecteaza statul bani prin intermediul ONJN

De asemenea, Sorin Constantinescu a explicat si felul in care la bugetul de stat sunt atrase anual sume impresionante datorita legislatiei implementate de Oficiciul National pentru Jocuri de Noroc. Aceasta institutie este practic “copilul de suflet” al lui Sorin Constantinescu, cel care a jucat un rol foarte important in infiintarea sa.

“ONJN reprezinta instituția cu cel mai mare grad de colectare la bugetul statului dintre toate instituțiile statului, nu dearece cei din jocuri de noroc ar fi mai cinstiți față de alți oameni de afaceri, insa, la noi, legea jocurilor de noroc spune foarte clar că, dacă nu se plătesc taxele și impozitele la stat în termen de 30 de zile, se revocă licența și, potrivit legii, nu o mai poți obține decât după cinci ani și atunci nimeni nu vrea să își piardă afacerea”, a punctat expertul.

“Cred că ONJN trebuia sa ramana ca instituție de sine-stătătoare, în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Nu cred ca a fost o mutare buna mutarea la Ministerul Finantelor, în condițiile în care sunt și așa multe probleme la acea instituție”, a mai spus Constantinescu.

Sorin Constantinescu a avut un rol important la crearea ONJN

Sorin Constantinescu a avut un rol important la crearea ONJN

Sorin Constantinescu, raspuns pentru politicianul Pro Romania care a criticat numirea sa

La audierile de saptamana trecuta din Parlament, un politician de la Pro Romania a criticat numirea lui Sorin Constantinescu in functia de consilier guvernamental, in timpul audierilor ministrului Finantelor, Florin Citu.

In replica, Sorin Constantinescu spune ca respectivul politician se afla intr-o grava eroare intrucat nu cunoaste ce s-a intamplat cu adevarat in momentul schimbarii legislatiei din domeniul jocurilor de noroc. Apoi, Sorin Constantinescu afirma ca este absolut firesc ca in fiecare domeniu sa existe si oamneni specializati, nu doar cei numiti politic.

In schimb, Sorin Constantinescu a pus la indoiala capacitatea politicianului din Comisia de Buget care nu are un background solid in domeniul afacerilor.

“Nu poți să ajungi în Comisia de Buget a Camerei Deputaților după ce ai administrat Șervețelul SRL, dar te-a pus Ponta din partea Pro România. Un politician de acest gen l-a întrebat pe domnul Florin Cîțu, la audieri, când recuperează banii de la jocurile online. Banii acestia au fost recuperați în 2015, când s-au legalizat jocurile online. In acel moment a fost o amnistie fiscală și penală – iar toate firmele care au operat jocuri de noroc în perioada 2010- 2015, o perioadă gri din punct de vedere fiscal – trebuiau să plătească 20% din gross gaming revenue (GGR) spre bugetul de stat și dacă plăteau banii respectivi li se ștergeau toate problemele fiscale și penale și puteau să obțină licență. Unii operatori mari au înțeles și au plătit banii și astfel s-au strâns la bugetul de stat vreo 70 milioane de euro.

Mi s-a părut stupid, la audieri, atunci când s-a spus că de ce eu, din industrie, am devenit consilier al Guvernului. In realitate, oamenii din anumite industrii – că e industria energetică sau a jocurilor de noroc, care cunosc piața, pot să îl consulte pe premier. In orice caz oamenii aflati în poziții cheie sunt puși politic, dar fiecare ar trebui să își ia cate un consilier care știe domeniul și problemele cu care se confruntă firmele acolo. Eu nu mai sunt operator de jocuri de mulți ani de zile, eu fac doar consultanță în România și în străinătate. Nu am interese directe în piață, nu am propus niciodată reducerea taxelor”, a punctat Sorin Constantinescu.

Cati bani ajung la bugetul de stat din industria jocurilor de noroc

In plus, Sorin Constantinescu a estimat ca, in fiecare an, din industria jocurilor de noroc, ajung la bugetul de stat o suma ce depaseste 1 miliard de euro.

“Veniturile la bugetul de stat aduse prin ONJN și ANAF, din jocuri de noroc, se ridică la 1-1,2 miliarde de euro, anual”, a apreciat Sorin Constantinescu.

Solutia lui Sorin Constantinescu pentru combaterea dependentei de jocuri de noroc

Totodata, Sorin Constantinescu a avertizat ca recenta campanie din presa pentru combaterea dependentei de jocuri de noroc ar avea scopuri ascunse. De asemenea, Sorin Constantinescu a prezentat cateva solutii pentru combaterea reala a dependentei jocurilor de noroc.

“Recenta campanie din presă contra dependenței jocurilor de noroc este făcută de niște ONG-uri și persoane rău-intenționate care vor să pună mâna pe cele 3 milioane de euro care s-au strâns la Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN) pentru activităţi de prevenire a dependenţei de jocuri de noroc.

Din acei bani de la ONJN pentru activităţi de prevenire a dependenţei de jocuri de noroc, ar trebui creat un soft național care să identifice dependenții și să nu îi mai lase să joace. Totodata ar trebui să se intre în aceste săli cu buletinul, ca în cazinouri, pentru o identificare mai ușoară a dependenților. S-ar mai putea face pliante și programe de prevenire a dependenței”, a mentionat Sorin Constantinescu.

Apoi, Sorin Constantinescu a mentionat ca si definirea caselor de pariuri ar trebui modificata.

“Definirea casei de pariuri este o alta problema cu care se confrunta jocurile de noroc. Am insistat foarte mult când am lucrat la legislație ca acea casă de pariuri să fie foarte bine definită. Ma refer să funcționeze într-o încăpere specială cu pereți și ușă, nu să fie un punct de lucru în colțul unui bar. In acet moment există un fenomen îngrijorător în industrie – aparatele din baruri, care sunt o problemă socială foarte mare pentru că nu sunt supravegheate și controlate, putând fi accesate foarte ușor de dependenți și minori. In plus, acestea oferă câștiguri nelimitate (aparate de tip 1), deși în aceste locații ar trebui să avem câștiguri limitate (aparate de tip 2), precum în Marea Britanie.

Există așa-ziși operatori de pariuri care au pe hârtie câte 2.000 de locații, dar de fapt ei iau câte 100 de euro pe fiecare locație, permițându-le astfel să funcționeze ca aparate de tip 1, deși nu au voie. Au aparut 2-3 firme de pariuri cu câte 2-3 mii de săli pe hârtie, dar care nu au niciuna de fapt. Sursa lor principala de venit consta constă în faptul că iau câte 100 de euro de la operatorii care au aparatele în acele locații, prejudiciind statul destul de grav. ONJN ar trebui să facă multe controale în acea zonă; am ajuns să își joace oamenii ajutoarele sociale”, a avertizat Sorin Constantinescu.

Problemele Loteriei Romane remarcate de Sorin Constantinescu

Inca din momentul in care a fost numit in functie, Sorin Constantinescu a afirmat ca isi propune sa ajute Loteria Romana sa fie o instutie mai profitabila.

El a explicat in cadrul acestui interviu de ce are Loteria Romana probleme, facand o comparatie cu situatia din Ungaria.

“Loteria Română are 2000 de locații și 3000 de angajați și a făcut un profit mult mai mic față de Loteria din Ungaria. Asta arată eficiența Loteriei Române…. Loteria din Ungaria are 6000 de locații, 700 de angajați, la o populație cât jumătate din România, ungurii nu sunt ahtiați după păcănele precum românii, iar profitul Loteriei de acolo, pe anul trecut, a fost de aproape 200 milioane de euro”, a mentionat Sorin Constantinescu.

Apoi, Sorin Constantinescu a afirmat ca in functii importante din Loteria Nationala se afla numerosi oameni care nu au ce cauta acolo.

“Dacă te duci acum în sediul central sunt zeci de oameni aduși de Misu Manolache, Benea, Cristea (n.r. foști directori ai Loteriei) care nu fac absolut nimic, au salarii de 6000-7000 de lei și nu îi dă nimeni afară. Eu m-aș duce cu buldozerul acolo, as restructura tot, aș lua-o de la zero, aș pune oameni profesioniști. Din 350 de salariați de la sediul central, cam 50 au treabă, restul sunt abonați politic, puși de toate partidele. Sunt acolo dinozauri de 15 ani”, a mai spus Sorin Constantinescu.

Totodata, Sorin Constantinescu a apreciat ca Loteria Romana ar putea avea profituri de aproximativ 200 de milioane de euro in fiecare an, fata de 20-30 de milioane ca in acest moment.

Cine e Sorin Constantinescu, unul dintre cei mai apreciati experti din industria gamblingului

  • Are o experienta de aproximativ 30 de ani in acest domeniu si este una dintre cele mai importante voci din industrie.
  • El detine si specializari in combaterea spalarii banilor, a fraudelor de acest tip si in prevenirea dependentei jocurilor de noroc.
  • Are o Diploma de Master “Investigarea Fraudelor” la Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti si un doctorat in Ordine Publiga si Siguranta Nationala, in domeniul combaterii criminalitatii economico-financiare in jocurile de noroc.
  • A fost speaker / participant la numeroase cursuri si workshop-uri in Las Vegas pe teme precum identificarea trisorilor in cazinouri, psihologia jucatorului si detectarea dependentei de jocuri de noroc.
  • In 2007 a infiintat Gaming Consulting, liderul pietei de consultanta in domeniul jocurilor de noroc.
  • In 2011 a devenit directorul general al PokerFest Romania, cel mai mare organizator de festivaluri de poker din Europa de Est.
  • A fost consilier al Directorului General din cadrul Companiei Nationale Loteria Romana intre 2012 si 2013.
  • A revolutionat piata jocurilor de noroc din Romania prin contributia avuta la fondarea ONJN.
  • Este presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazino din Romania.

CITESTE SI

More in Alegerea editorului