Atacantul Son Heung-min de la Tottenham a scapat de armata

Atacantul Son Heung-min de la Tottenham a scapat de armata

Starea conflictuala din Peninsula Coreea nu putea sa nu aiba urmari si asupra sportului. Sportivii din nord au fost, nu de putine ori, pedepsiti de regimul totalitar daca nu au reusit sa obtina performantele trasate.

Echipa de fotbal din Coreea de Nord s-a calificat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1966. Nord coreenii au invins Italia in primul meci cu scorul de 1-0, iar in al doilea, desi au condus, au pierdut cu 5-3 meciul cu Portugalia lui Eusebio. Unele zvonuri legate de o petrecere in timpul competitiei, l-au determinat pe Kim Ir-Sen sa aresteze membrii delegatiei, sa-i umileasca public si sa-i trimita in lagare de concentrare unde au fost supusi torturii.

Si membrii echipei care s-a calificat la editia din 2010 a Cupei Mondiale, unde a pierdut toate cele trei meciuri, au fost trimisi la munca in mina pentru aproape doi ani, in timp ce antrenorul lor a fost condamnat la munca silnica. Presa a relatat si despre alte situatii in care sportivi coreeeni au fost umiliti public, li s-au retras anumite drepturi si le-a fost redusa ratia de hrana.

Son Heung-min de la Tottenham a scapat de armata

Sportivii din Coreea de Sud nu au probleme de acest fel, desi au fost momente in care acestia si-au cerut public scuze pentru prestatii mai slabe in competitiile internationale. In schimb, barbatii din aceasta tara sunt obligati sa execute 21 de luni de serviciu militar inainte de a implini 28 de ani. Sportivii sunt scutiti de acest serviciu daca obtin rezultate deosebite in competitiile internationale.

Atacantul celor de la Tottenham, Son Heung-min, era obligat sa efectueze serviciul militar in urmatoarea perioada, intrucat se apropia de 26 de ani. Jocurile Asiei pentru echipele sub 23 de ani erau ultima posibilitate de a fi scutit de armata. El a fost convocat pentru a ocupa unul dintre cele doua locuri disponibile pentru fotbalisti care au depasit cu cel mult 2 ani varsta de eligibilitate. Tottenham a manifestat intelegere si l-a lasat sa plece la nationala, cu atat mai mult cu cat obtinuse semnatura acestuia pentru 5 sezoane.

Victoria dramatica din finala cu echipa similara a Japoniei, 2-1 dupa prelungiri, l-a scapat pe Son de spectrul serviciului militar. El avusese sansa sa joace in editia din 2014 a aceleiasi competii, castigata de Coreea de Sud, dar clubul german Bayer Leverkusen a refuzat sa-l lase sa joace. O alta sansa ratata a fost prezenta la Jocurile Olimpice din 2016, cand Coreea de Sud a fost eliminata de Honduras. Atunci, cateva mii de coreeni s-au oferit sa dubleze propriul serviciu in schimbul scutirii lui Son.

Fara coreean, Tottenham, una dintre favoritele la titlu in Premier League in opinia bookmakerilor Unibet, a castigat primele trei meciuri, dar in a patra runda a cedat pe terenul lui Watford cu 2-1, desi la mijlocul reprizei secunde conducea pe tabela.