Coruptie la nivel inalt in fotbalul mondial. Michel Platini a fost arestat

Michel Platini a fost arestat.

Michel Platini a fost arestat! Este vestea soc care s-a raspandit si a facut inconjurul lumii, cunoscut fiind trecutul fostului presedinte Uefa. Acesta este acuzat de luare de mita si trafic de influenta.

Sursa foto: daily-sun.com

Cazul este mult mai complex decat pare la prima vedere si ar putea avea implicari mai mari. Michel Platini a fost arestat ca urmare a anchetei PNF, care investigheaza conditiile suspecte prin care Qatar a primit  dreptul a organiza Cupa Mondiala din 2022. Presedintele Uefa intre anii 2007 si 2015, francezul a iesit din fotbal pe usa din spate. El a parasit fotoliul ca urmare a unei decizii a Comisiei de Etica a FIFA.

Totul a plecat de la interesul PNF asupra intalnirii organizate pe 23 noiembrie 2010, la Palatul Elysee. A fost atunci o intrevedere intre presedintele Nicolas Sakozy, Michel Platini, emirul Qatarului, Tamiim Ben Hamad Al Thani si seicul Hamad Ben Jaasem.

Coruptie la nivel inalt in fotbalul mondial. Michel Platini a fost arestat

Coruptie privata, trafic de influenta si tainuire trafic de influenta

Decizia de a da celor din Qatar organizarea Cupei Mondiala din 2022 a fost un moment scandalos in fotbal. A fost o decizie pe care nu multi au avut de gand sa o accepte. Astfel, autoritatile s-au autosesizat si au inceput anchetele.

In 2016, Parchetul Financiar National a deschis o ancheta preliminara. Acuzatiile erau coruptie privata, tainuire trafic de influenta si trafic de influenta. Platini a recunoscut ca a votat pentru Qatar la scrutinul care a avut loc pe 2 decembrie 2010. Ulterior, in 2017, acesta era audiat drept martor.

Michel Platini & Sepp Blatter au fost exclusi din fotbal

Vazut drept inlocuitorul lui Sepp Blatter la conducerea FIFA, totul s-a destramat in 2016, atunci cand ambii au fost exclusi din fotbal. Nu a fost o decizie permanenta, acestia au fost exclusi pentru o perioada de timp de patru ani. Platini a fost atunci acuzat ca a primit 1.35 milioane de lire sterline din partea celor de la FIFA, la ordinul lui Blatter.

Fosta vedeta a nationalei Frantei a negat acest lucru, dar decizia de excludere din fotbal, pentru 4 ani a ramas valabila.

Qatar a obtinut voturile pentru a organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2022. A fost o decizie venita in decembrie 2010. Urmeaza ca Mondialul din Qatar sa fie in organizat in premiera, pe timpul iernii. Era absolut imposibil sa se joace pe perioada verii, avand in vedere temperaturile ridicate.