Connect with us

Euro 2020

8 reguli EURO 2020 pe care s-ar putea să nu le știi

8 reguli EURO 2020 pe care s-ar putea să nu le știi

8 reguli EURO 2020 pe care s-ar putea să nu le știi. UEFA a pus la punct EURO 2020 în cele mai mici detalii. Au fost stabilite cât se poate de clar reguli cu privire la absolut orice aspect, de la ce se întâmplă cu trofeul până la modul de departajare în caz de egalitate sau ce numere pot avea jucătorii pe spate. (Apropo, mai știți meciul în care “tricolorii” nu știau că mai au nevoie de un gol pentru a prinde urna a treia valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2020?)

Regulile principale sunt deja cunoscute

Sunt 24 de națiuni la EURO 2020 care se vor lupta în 6 grupe de 4 pentru un loc în optimi, este o ediție aniversară – astfel că se joacă pe 11 stadioane din toată Europa, inclusiv Arena Națională din București, se acordă 3 puncte la victorie și așa mai departe. Cele 70 de pagini ale regulamentului oficial EURO 2020 conțin în jur de 19.000 de cuvinte, iar în cele ce urmează îți prezentăm 8 reguli Euro 2020 pe care s-ar putea să nu le cunoști.

1. Ce bani primesc echipele la EURO 2020?

Pe lângă faimă și bucuria pe care o oferă fanilor, orice echipă care participă la un turneu final Euro sau Cupa Mondială poate pune mâna pe recompense substanțiale, iar în 2021 premiile la EURO sunt chiar mai mari decât cele din 2016.

 • Toate cele 24 de participante primesc 9.25 milioane €
 • Victoria în grupe 💵 1.5 milioane €
 • Egal în grupe 💵 750.000 €
 • Cele 16 echipe calificate în optimi 💵 2 milioane €
 • Sfert-finalistele 💵 3.25 milioane €
 • Semifinalistele 💵 5 milioane €
 • Finalista 💵 7 milioane €
 • Campioana 💵 10 milioane €

Astfel, dacă o echipă câștigă toate meciurile de la EURO, va primi 34 milioane €, cu 7 milioane mai mult decât în urmă cu cinci ani, la turneul final din Portugalia.

2. Ce trofeu primesc campionii?

Trofeul oficial – The Henri Delaunay Cup este cel cu care câștigătoarea doar se pozează (l-a tăvălit un pic vântul la București 🤪 vezi video de jos).

După ceremonie, acesta rămâne la UEFA și campionii primesc o replică full-size (în mărime naturală). Chiar și așa, este nevoie de un acord scris de UEFA pentru ca trofeul să poată părăsi Anglia (țara în care se desfășoară finala EURO 2020).

De asemenea, campionii primesc 40 de medalii de aur, vice-campionii 40 de medalii de argint, iar cele două echipe primesc și o plăcuță comemorativă dedicată.

3. Penaltiuri în grupe?

În cazul în care două echipe se află la egalitate în grupă și se înfruntă în ultimul meci al grupei, iar partida se termină la egalitate, calificarea în optimi se decide la penaltiuri (dacă nu cumva mai este și o a treia echipă cu același număr de puncte în grupă, caz în care se aplică regulile normale tie-break).

Scenariul nu s-a petrecut până acum la EURO, însă era cât pe-aici să se întâmple în 2008 la meciul Cehia vs. Turcia și chiar s-a pus în aplicare la EURO U 19 Feminin în 2003.

După o finală de Europa League cu 21 de penaltiuri transformate la rând videoclipul de mai jos e numai bun de urmărit.

4. Ce se întâmplă dacă un meci nu poate începe sau este întrerupt din varii motive?

Indiferent de motive, dacă un meci de la EURO nu poate începe sau este întrerupt, acesta va fi jucat sau continuat în ziua următoare, dacă se poate chiar pe același stadion.

Dacă e vorba de continuare, meciul începe de la același scor și cu mingea din același loc în care a rămas. Echipelor li se permite să schimbe jucători în meciul reprogramat sau reluat, desigur cu anumite excepții.

 • Jucătorii suspendați, eliminați sau înlocuiți în timpul meciului normal nu pot reveni pe teren. O echipă care a rămas în 10 oameni (sau mai puțini) va evolua tot cu atâția jucători.
 • Se păstrează și numărul de schimbări rămase, adică o echipă care efectuase toate schimbările nu mai are voie la altele.
 • Cartonașele galbene rămân active.
 • Dacă o echipă rămâne cu mai puțin de 7 jucători pe teren, meciul se suspendă.

5. Câte schimbări sunt permise și când?

Echipele au voie la maxim 5 schimbări în timpul celor 90 de minute regulamentare de joc și la o a 6-a în extra time. Lăsând la o parte schimbările efectuate în pauzele partidelor, atunci când meciul oricum este întrerupt, orice echipă are voie să întrerupă jocul doar de 3 ori pentru a introduce pe teren jucători noi.

6. Echipele trebuie să ajungă la stadion cu cel puțin 75 de minute înainte de startul partidei

Tot cu cel puțin 75 de minute înainte de start trebuie înmânate și foile de joc oficialilor. Există și perioade de timp bine stabilite legate de startul și finalul încălzirii și de momentul în care echipele ar trebui să fie în tunel, iar imnul nu poate dura mai multe de 90 de secunde.

7. Cu pașaport și dacă joci „acasă”

Spre deosebire de celelalte ediții, mult mai multe echipe au șansa să dispute o parte din partide „acasă”, dar asta nu înseamnă că jucătorii nu sunt obligați să aibă pașaportul în „buzunar”.

8 reguli EURO 2020 - să ai pașaport

Sursa foto – pinterest.com

Articolul 46.02 din regulamentul UEFA prevede: „Fiecare jucător care participă la competiție trebuie să dețină un pașaport valabil sau o carte de identitate emisă de țara pentru care joacă, conținând o fotografie și oferind detalii complete despre data nașterii (zi, lună, an ). În caz contrar, nu i se va permite să participe la competiție. ”

8. Ultima din cele 8 reguli EURO 2020 se referă la numerele de pe tricou

Toate cele 24 de echipe vor primi numere de joc de la 1 la 16. Cu excepția portarului, care va evolua cu numărul 1, toate celelalte vor fi acordate jucătorilor după cum stabilesc selecționerii și ceilalți membri ai staff-ului.

CITESTE SI

More in Euro 2020