Connect with us

Euro 2020

Seferovic, eroul Elveției, s-a ridicat din mizerie: ”Erau puțini bani acasă”

Seferovic, eroul Elveției, s-a ridicat din mizerie: ”Erau puțini bani acasă”

Seferovic, eroul Elveției, s-a ridicat din mizerie: ”Erau puțini bani acasă”

Superba zi de luni de la Euro 2020, poate cea mai spectaculoasă din istoria turneelor finale de fotbal, a lăsat în urmă un sfert de finală puțin anticipat. Așa se face că vineri, de la ora 19:00, în Rusia este programat duelul dintre Elveția și Spania. Învingătoarea va da în semifinale peste câștigătoarea ”sfertului” Belgia-Italia (partida are loc tot vineri, de la ora 22:00, la Munchen – Germania).

Seferovic, eroul Elveției, s-a ridicat din mizerie: ”Erau puțini bani acasă”

Ambele formații vin după o ”optime” extenuantă, cu prelungiri. Cine se va reface fizic mai bine și mai repede va fi avantajat vineri. Dar, din orice unghi am privi, Spania este favorită Euro 2020. Asta și pentru că Elveția a oscilat între un dezamăgitor 0-3 cu Italia, în grupe, la acea miraculoasă calificare din optimile de finală de luni noapte, 5-4 la penalty-uri cu Franța, pe Arena Națională. Elvețienii au câștigat după 3-3 în 90 de minute, cu revenire de la 1-3 în ultimele 15 minute.

Elveția este, poate, cea mai cosmopolită națională de la Euro. Seferovici era să joace pentru naționala Bosniei, Shaqiri este născut în Iugoslavia, Embolo a văzut prima oară lumina zilei în Camerun, Xhaka provine din părinți kosovar-albanezi, tatăl lui Akanji este nigerian, Ricardo Rodriguez are un tată din Spania și o mamă din Chile. Cu toții formează însă o națională unită, condusă magistral de un bosnico-croat cu naționalitate elvețiană, Vladimir Petkovic.

Haris Seferovic, 29 de ani, cu două goluri în poarta Franței, este omul zilei în Elveția. El și-a încercat o vreme norocul prin Italia. A jucat cu Fiorentina, Lecce și Novara, dar în Portugali, la Benfica, unde joacă în present, s-a maturizat. Cea mai tare ispravă a fost un hat-trick în tricoul clubului piemontez Livorno, pe 17 aprilie 2013. Acum încearcă să intre în cursa pentru golgheteri Euro 2020.

Cote Unibet Elvetia vs Spania EURO 2020

Atacant central născut în Sursee, în cantonul Lucerna, este fiul unor bosniaci care au emigrat din Sanski Most, fosta Iugoslavie. A început la trei echipe: Sursee, Lucerna, Grasshopper. Ca senior, a trecut pe la Fiorentina, Lecce, Novara, Neuchâtel, Real Sociedad, Eintracht Frankfurt și Benfica. Cinci națiuni, cinci școli de fotbal, cinci limbi de îmblânzit: italiană, germană, franceză, spaniolă și portugheză.

Există un moment-cheie în cariera lui Seferovic: titlul mondial câștigat la Under 17, în 2009. Seferovic a primit un premiu la Sarajevo și în fotografii apare zâmbind lângă bosniacul Dzeko: ”Împreună cu Ibrahimovic, el este idolul meu”. În acea seară, liderii federației l-au presat pe băiat să poarte tricoul din Bosnia. Seferovic a ales Elveția.

Cu 78 de apariții și 24 de goluri, este cel de-al optulea marcator din istoria echipei naționale a Elveției. Maturizarea a avut loc în Portugalia, la Benfica, unde a câștigat campionatul 2018-2019 și două ediții ale Supercupei (2017 și 2019). De asemenea, a redescoperit plăcerea de a triumfa în clasamentul golgheterului (23 de goluri, 2018-2019), după ce a fost bombardierul Cupei Mondiale Under 17 (5). Iar în sezonul 2020-2021, 26 de goluri în 48 de jocuri.

REUȘEȘTE ELVEȚIA O NOUĂ SURPRIZĂ? PARIAZĂ LA O COTĂ DE 3.30!

Într-un interviu apărut acum doi ani în Portugalia, Seferovic a povestit: „Părinții mei au avut un rol esențial. Mama s-a mutat mai întâi în Elveția, pentru a lucra, apoi tatăl meu a sosit înainte de izbucnirea războiului. Nu vorbeau limba, erau puțini bani acasă, dar lucrau ore suplimentare, pentru a nu ne priva pe sora mea și pe mine de nimic”.

CITESTE SI

More in Euro 2020