Șase lucruri mai puțin știute despre București

Șase lucruri mai puțin știute despre București - 1896 / sursa facebook

Șase lucruri mai puțin știute despre București

București este cel mai mare oraș din România și totodată orașul cu cea mai mare populație, cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori. Sunt lucruri pe care le cunoști despre capitala țării, dar și lucruri pe care, poate nu le cunoști. O parte dintre ele sunt prezentate în acest articol.

Șase lucruri mai puțin știute despre București: Este cea a 5-a capitală ca mărime din Uniunea Europeană

Intrată în Uniunea Europeană în anul 2007, România a reușit abia 12 ani mai târziu să fie la șefia Consiliului UE.  A fost pentru prima oară când oameni din țara noastră au condus negocierile ăntre statele membre și Parlamentul European. Totul s-a întâmplat în primele șase ale anului 2019, atunci când s-a încheiat cu bine, după spusele oficialilor.

Șase lucruri mai puțin știute despre București: A cincea capitală din UE ca mărime / sursa facebook

Pe 10 ianuarie 2019, la București, a avut loc ceremonia oficială de preluare a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Era și momentul ca țara noastră să fie pregătită. Consiliul UE este format din 28 de state membre UE și se reunește în zece formate. După Berlin, Madrid, Roma și Paris, București este a cincea capitală din UE după mărime. Excluzând aici Londra, care este în proces de ieșire din Uniune.

În ultimul timp României i-au fost acordate șanse să se afirme în mai multe planuri. A primit acordul de a organiza patru meciuri de la Campionatul European de Fotbal din 2021. Arena Națională, cel mai mare stadion din țară urmează să gazduiască trei partide din Grupa C și un meci din faza optimilor de finală.

PARIAZĂ PE EURO 2021

Bucureștiul este înfrățit cu alte nouă orașe din întreaga lume

Istoria spune despre capitala țării noastre că este înfrățită cu foarte multe orașe din întreaga lume. Mai exact cu alte nouă orașe de pe întreg mapamondul. În 1994 România s-a înfrățit cu Atlanta, iar trei ani mai târziu cu Budapesta. Beijing este și el unul dintre orașele importante care din 2005 s-a înfrățit cu București.

 Șase lucruri mai puțin știute despre București: Calea Victoriei, primul drum pavat din capitală

Șase lucruri despre București – Calea Victoriei primul drum pavat / sursa facebook

Considerată una dintre cele mai importante artere din București, Calea Victoriei se află în centru. Se întinde din Piața Națiunilor Unite și până la Piața Victoriei, avand o lungime de 2.700 metri.

Ceea ce astăzi numim Calea Victoriei și pare să fie parte din zona 0 a capitalei României, este primul drum pavat din București. Drumul de Lemn, așa cum era atunci denumit, purta acest nume pentru că era pavat cu trunchiuri de copaci.

Legătura dintre Lipscani și Germania

Lipscani are o poveste aparte, astăzi fiind centrul capitalei distracției de la noi. Centrul Vechi, cum este el denumit, adăpostește construcții istorice. Însuși domnitorul Șerban Cantacuzino a ridicat un han pe această stradă. Între timp acesta a fost dărămat, iar pe locul unde el a fost construit se află Palatul Băncii Naționale.

Partea interesantă acum urmeaza. Numele străzii  provine de la orașul Leipzig, din Germania. Lipscan se numea negustorul care vindea pe piața din România mărfuri aduse din orașul Leipzig (pe atunci orașul Lipsca).

Șase lucruri mai puțin știute despre București: Micii, o invenție românească

S-au spus multe despre bucătăria românească, precum și că mititeii sunt un produs turcesc. Însă inventatorul lor este Iordache Ionescu, proprietarul restaurantului supranumit „La o idee”. Acesta se află în centrul capitalei, pe strada Covaci. Numele său fiind dat chiar de către umoristul Nicolae T. Orășanu, care a compus și lista de bucate.

Denumirea vine de la cârnații mici. Atunci când se terminau mațele pentru cârnați, Ionescu a folosit doar carnea amestecată cu bicarbonat de sodiu. Astfel a făcut cârnații mai mici și fără înveliș, iar cu timpul s-a dovedit un real succes.

Este singurul oraș din România cu cinci echipe în Divizia A, în același timp

În materie de fotbal București este singurul oraș care a avut cinci echipe în primul eșalon. Rapid, Dinamo și Steaua sunt și printre cele mai titrate echipe încă în activitate din sportul românesc. În perioada 1999-2001, Rocar București a evoluat și ea în primul eșalon, ceea ce a făcut ca cinci echipe din capitală (Steaua, Dinamo, Rapid, FC Național și Rocar) să fie la startul acestor sezoane.

Șase lucruri mai puțin știute despre București / sursa foto romaniansoccer.ro

Și, totuși, București nu este singurul oraș din România care a avut mai multe echipe de fotbal la nivel de prima și a doua ligă. Timișoara este un alt oraș important în materie de sport. Ripensia, Politehnica și UM Timișoara au fost cândva în primul eșalon. În prezent, Poli și Ripensia fac parte din componența Ligii a 2-a.