UEFA nu iarta! O echipa din Europa suspendata pentru blaturi!

Uefa nu iarta

UEFA nu se joaca cand este vorba despre noncombat si tocmai ce a tinut sa arate bine echipelor implicate ca nu are de gand sa treaca cu vederea aceste aspecte.

sursa foto: digisport

Datorii catre terti, jucatori neplatiti, toate acestea isi au drept rezolvare, cu toate ca UEFA da si aici sanctiuni destul de aspre. Nici bine nu a inceput sezonul competitional si se intampla lucruri importante. Forurile europene au venit cu o pedeapsa foarte aspra pentru o echipa din Europa acuzata de blat. Clubul albanez Skanderbeu a fost in centrul unui scandal. Echipa fost suspendata pentru 10 ani din cupele europene si amendata cu un milion de euro.

Suspiciuni si asupra altor echipe

De sase ori campioana a Albaniei, intre anii 2011 si 2016, Skanderbeu Kose a devenit o forta a fotbalului albanez incepand cu anul 2010. Atunci, Agim Zeqo a devenit presedintele clubului si totul a luat o turnura neasteptata. Dintr-o echipa de pluton, care se lupta sa evite retrogradarea, a devenit favorita an de an sa castige titlul. Conform acuzelor UEFA, aceasta este si perioada cand Skanderbeu este acuzata ca ar fi facut blaturi.

Nu a fost singurul caz de coruptie care a ajuns la urechile presei si iubitorilor de fotbal. In sezonul 2018/2019 de Champions League, Steaua Rosie Belgrad a fost acuzata de blat. Asta dupa ce a pierdut cu 1-6 in fata campioanei Frantei, PSG. Conform unei surse, jucatorii campioanei Serbiei erau acuzati ca ar fi stiut de blat. O sursa a anuntat forul european ca un personaj din conducerea clubului se pregatea sa plaseze cinci milioane de euro in pariuri online pe infrangerea propriei echipe la cinci goluri diferenta.

Blaturi in cupele europene

Forurile mondiale au un sistem de detectare a blaturilor, care, in urma investigatiilor efectuate, a scos la iveala 53 de blaturi ale fostei campioane a Albaniei. Patru dintre acestea au avut loc in cupele europene, ceea ce, a atras si mai mult atentia. In 2015, cand aceasta evolua in Champions League si ulterior in Europa League, s-au tras primele semnale de alarma. Trecea cu 6-4 (4-1, 2-3) de catre nord-irlandezii de la Crusaders. Un alt meci care a atras atentia a fost cel cu Dinamo Zagreb, din play-off, cand a pierdut cu 2-6 la general.

Totusi, acuzatiile se leaga strans de partidele cu Sporting si Lokomotiv Moscova. Impotriva lui Sporting s-a mizat mult la casele de pariuri pe cel putin sase goluri inscrise in momentul cand era 0-4. Cu Lokomotiv s-a pariat tot pe numar de goluri. La scorul de 0-1, s-a pariat ca se vor inscrie cel putin trei goluri, moment in care mai erau cinci minute inainte de final.

UEFA a tras un semnal de alarma

UEFA a dat un semnal de alarma cand a decis sa o suspende pe Skanderbeu. Timp de un an, clubul albanez a sperat ca sentinta sa fie anulata de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Decizia TAS a fost mentinerea sanctiunii initiale. Multipla campioana natioanala a Albaniei poate juca abia in 2028 in cupele europene.